kolmapäev, 6. mai 2015

Kobarpeavalu


Kobarpeavalu algus on tavaliselt 20-40 aastates. Teadmata põhjusel esineb meestel kolm korda sagedamini kui naistel. Valuhood tekivad seeriatena kestes nädalaid või kuid, vaheldudes valuvabade perioodidega, mis võib  olla kuid või aastaid. Ca 10-15% patsientidest on krooniline kobarpeavalu, millel ei ole valuvabasid perioode. Kobarpeavalu periood kestab tavaliselt 2 nädalast kuni 3 kuuni. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

Sümptomid:

  • Kobarpeavalu on tugev, ühepoolne valu silma ümber või oimukohal
  • Ravimata kestab 15-180 minutit ja võib tekkida ülepäeviti kuni kaheksa korda päevas
  • Valuga kaasub pisaravool, ninakinnisus, nohu, lauba ja näo higistamine, pupillide kitsenemine, laugude allavaje ja/või silmalaugude turse  ja/või rahutus või agiteeritus, rahulikult lamada ei saa
Valu perioodil võib valu provotseerida alkohol, nitroglütseriin või histamiin. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

Ravi:

Ravi jaguneb ägeda valu raviks ja profülaktiliseks raviks.

  • Ägeda valu korral on efektiivne hapnikravi haiglatingimustes, Sumatriptaan subkutaanselt või Zolmitriptaan ninaspray, Lidokaiini tilgad ninna tilgutatult või Ergotamiini tablett lahustatuna keele all.
  • Profülaktilist ravi teostatakse valukobarate perioodil. Profülaktikaks kasutatakse Verapamiili jt. ravimeid. (Bajwa jt 2012).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar