kolmapäev, 6. mai 2015

Harvemad peavalud


HARVEM ESINEVAD PRIMAARSED PEAVALUD
 Primaarne köhapeavalu

Peavalu teket provotseerib köha, valu tekib äkki, võib kesta 1 sekundist kuni 2 tunnini. Harv peavalu, ca 1% elanikkonnast. Primaarne köhapeavalu on tavaliselt kahepoolne, esineb enamasti üle 40 aastastel inimestel, sagedamini meestel. Oluline seos on köha sageduse ja peavalu tugevuse vahel. Kuni 2/3 patsientidest kaasub vertiigo, iiveldus, unehäired. Raviks kasutatakse Indometatsiini. Köhapeavalu sündroom on sümptomaatiline ca 40% patsientidest. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

Primaarne füüsilise koormuse peavalu

Sagedamini kuuma ilmaga või kõrgmäestiku tingimustes, suure füüsilise koormuse korral. Enamasti pulsseeriva iseloomuga peavalu. Kestus kuni 48 tundi. Migreeniga patsiendid on vastuvõtlikumad selle peavalu liigi osas. Efektiivne on profülaktiline ravi Indometatsiiniga. Esmakordsel avaldumisel on

vajalik välistada teised põhjused. Vältida peavalu tekitavat koormust. (The International Classificationof Headache Disorders, 3rd edition 2013). Peavaluga võib kaasneda iiveldus, oksendamine, valgus-või mürakartus (Robert 2012).

Külmapeavalu

Üldine  peavalu pärast katmata pea kokkupuudet väga madala keskkonna temperatuuriga (nt väga külm ilm, sukeldumine külmas vees, krüoteraapia). Kaob 30 minuti jooksul, kui külma stimulatsioon eemaldada. Mõned patsiendid tunnevad  tugevat, lühiajalist, torkivat peavalu otsmiku keskel, kuigi valu võib olla ka ühepoolne ja silma ümber või oimukohal.

„Külma jäätise peavalu”

Lühiaegne peavalu otsmiku või oimu piirkonnas, võib olla intensiivne, mis vallandub külma joogi või söögi (tahke, vedel või gaasiline) manustamisel. Valu kaob 10 minutiga, kui külma stimulatsioon eemaldada. Esinemissagedus on märkimisväärne üldpopulatsioonis, sageli võib olla migreeni patsientidel. Peavalu kogenud patsientidel ennetamiseks mitte tarbida külmi jooke või sööke, vaid lasta eelnevalt soojeneda toatemperatuuril. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).




Primaarne „lõikav” peavalu

Uuringute järgi kestab 80% torgetest 3 sekundit või vähem, harvem 10-120 sekundit. Valuhoogude sagedus on madal, 1 või mõned korrad päevas. Harva tekivad valud korduvalt üle päeva. Valu võib liikuda ühest pea piirkonnast teise, ainult 1/3 patsientidest on valu kindlas kohas, sagedamini otsmikul.  Peavalu esineb sagedamini migreeni patsientidel, sel juhul on valud migreeniga samal pea poolel ja kobarpeavaluga patsientidel. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

„Mündipeavalu”

Valu on väga erineva kestusega, kuid sageli krooniline, esineb
peanahal väiksel piiratud alal.  Valulik piirkond võib asuda ükskõik millises pea piirkonnas, kuid sagedamini kiirupiirkonnas. Valu intensiivsus on tavaliselt kerge kuni mõõdukas,
kuid aeg-ajalt raske. Kestus on väga varieeruv: kuni 75%
juhtudest on häire krooniline (kauem kui 3 kuud), kuid on ka
kirjeldatud kestusega sekundid, minutid, tunnid
või päevad. Kahjustatud piirkonnas võib olla tundlikkuse häireid: ülitundlikkus, valu, tundlikkuse vähenemine jne. (
The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).





Hüpniline ehk „äratuskella” peavalu

Sageli korduvad peavaluhood, mis äratavad unest ja kestavad 15 minutist kuni 4 tundi. Kestavad vähemalt või rohkem kui 10 päeva kuus üle 3 kuu. Tavaliselt algab üle 50 aastastel inimestel, kuid võib olla ka noorematel. Sagedamini naistel. Valu on tavaliselt kerge kuni mõõdukas, tugevat valu on teatanud 1/5 patsientidest. Kahepoolne valu on umbes 2/3 juhtudest. Valu kestus on tavaliselt 15-180 minutit, kuid vahel kauem. Vahel kaasub iiveldus. Raviks on kasutatud liitiumi, kofeiini, melatoniini või Indometatsiini. Ise ravides on efekiivne ka tass kohvi – ärgates tugeva valuga või profülaktiliselt enne magama jäämist. Ägeda valu ravis ei ole efektiivsed mittesteroidsed põletikuvastased vahendid ehk NSAID-d, Paratsetamool, opiaadid. Triptaanid võivad olla efektiivsed üksikjuhtudel. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

Uus igapäevane peavalu

Püsiv peavalu, mille algus võib olla selgelt meeles. Valul puuduvad iseloomulikud tunnused, võib olla tunnuseid nii migreenist, pingetüüpi peavalust või mõlemast. Kestus üle 3 kuu. Tüüpiliselt ilma varasema peavalu anamneesita. Peamised põhjused on krooniline migreen, krooniline pingetüüpi peavalu või hemicrania continua. (The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition 2013).

Ravi:

Ravi sõltub peavalu põhjusest ja ravimite liigtarbimise olemasolust.

Kroonilise migreeni ravi keskendub profülaktilisele ravile, migreeni vallandavate tegurite vältimisele ja ravimite liigtarbimisest tingitud peavalu ennetamisele. Profülaktiline ravi sisaldab ravimeid, kognitiiv käitumuslikku teraapiat või füsioteraapiat.

Kroonilise pingetüüpi peavalu ravis on efektiivne pikema perioodi vältel kasutatavad profülaktilised ravimid (nt tritsüklilised antidepressandid), kognitiiv käitumuslik teraapia ja füsioteraapia. Nagu kroonilise migreenigi puhul on efektiivsem kombineeritud ravi.

Ravimite liigtarbimisest tingitud peavalu ravis on peamine patsiendi õpetus, liigtarbitud ravimist loobumine, sümptomaatiline ravi, relapside ehk tagasilanguste ennetamine. (Bajwa jt 2012).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar